Okyanusta Birleşen Sular Gerçekten Karışmıyor Mu?
Bir nehrin tatlı suyu tuzlu okyanus suyuyla buluştuğunda okyanusta görünür bir çizgi oluşturur. Farklı sıcaklıklardaki sularayrıca bir bölme çizgisi oluşturur.
Özellikle Atlas ve Pasifik Okyanusun görüntüleri bir dönem internette viral oldu. Görünmez bir sınırla çizilen çizgi, iki okyanus suyunun birbirine karışmasını adeta engelliyor. Pekala, ama nasıl?
Aslında suların birbirine karışmaması Dünya’nın felaketinin gelmesi demektir.
Suların birbirine karışmadığı manzaralar onu büyülese de bu durum dünya için tam bir felaket anlamına gelmektedir. Küresel ısınma okyanusları sakinleştiriyor. Bu suların karıştırılması, ısınan yüzey sularını da soğutur ve Dünyanın sıcaklığını kontrol altında tutan hayati mekanizmalardan biridir. biridir. Birbiriyle karışmayan sular ısınır ve sıcak su atmosferden daha az karbondioksit emer.
okyanus suları Birbirleriyle karışmamaları, yüzeyde daha fazla karbondioksit birikmesi anlamına gelir. Bu da atmosferdeki karbon kirliliğini artırmakta ve daha fazla küresel ısınmaya neden olmaktadır.
Dünya okyanuslarının her biri farklı bir isme sahip olsa da, tüm sular tek bir kütle halinde akar.
Atlantik ve Pasifik’in buluşma noktası olarak bilinen Drake Geçidiİnternette iki farklı renkli ama yan yana duran su kütlesini gösteren bu video olduğu söylenen ünlü videoyu görmüş olabilirsiniz. Bu video, aslında erimiş buzullardan gelen hafif, tortul tatlı suyun Alaska Körfezi’ndeki koyu tuzlu su ile buluştuğu anı temsil ediyor. .
Akıntılara ve dalgalara karışmıyor gibi görünseler de, Zamanla bu suları birbirine karıştırır.Pasifik ve Atlantik sularının birbirine karışmadığı bilgisi maalesef gerçeği yansıtmamaktadır.
Üstelik Dünya’da karışmayan su diye bir şey yoktur.
okyanusbilimci Profesör Sally WarnerBu hususta şöyle diyor: Bu konunun dikkate almamız gereken iki bölümü var: yüzeyde neler oluyor, insanlar bu değişen ton veya bulanıklık çizgilerini nerede görüyor ve yüzeyin altında neler oluyor.?”
Gösterilen resimde Drake Geçidi ama aynı zamanda Dünya’da meydana gelen farklı bir durumu da gösterebilir. Okyanus cepheleri, farklı sıcaklıklara ve tuzluluğa sahip suyun sistematik olmayan bölümleridir. Uzaktan bakıldığında nehrin suyu, okyanusla buluştuğunda suyun geri kalanından tamamen farklı görülebilir.
Bu sular er ya da geç birleşecek; ancak bu birleşme birkaç gün sürebilir.
Evet, Atlantik ve Pasifik Okyanuslarının suları gibi Dünya’daki diğer sular birbirine karışıyor. ancak bu karıştırma oldukça yavaş ve makul bir aralıkta oluyor. Bu bölgede farklı sıcaklıklara sahip suların birleşimi böyle bir çizgiyi ortaya çıkarıyor.
İki farklı su olan Atlantik ve Pasifik’in kendilerine has özellikleri ve ekosistemleri ile farklı kütleler olarak kaldığını belirtmekte fayda var. Çok yavaş gelişen bu su karışımı, büyük ölçüde doğal okyanus ve atmosferik süreçler tarafından yönlendirilir. Kuyu Dünyada birbirine karışmayan tek bir su kütlesi yoktur.Karışmasalar da birbirlerine olan çekimleri yavaş bir seyir izler.