Boğaziçi Üniversitesi’nde bu kez kulüpler sahipsiz kaldı.
Yaklaşık 2 yıldır atamalar nedeniyle gündemde olan Boğaziçi Üniversitesi yeni bir krizle karşı karşıya.
Deprem riski nedeniyle 1. Kilyos, Kilyos Otel, Superdorm, 1. Kuzey ve 2. Kuzey olmak üzere beş yurdun öğrencilere konaklama hizmeti vermemesi nedeniyle ‘işsiz’ öğrenci sayısı beklenenin çok üzerinde gerçekleşti. yurtların yeniden inşası veya güçlendirilmesi için öğrenciler.
Okul yönetiminin yurt krizini çözmek için kulüp odalarının daha önce Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği’ne bağlı olan ve boşaltılan BÜMED binasına taşınması planlanıyor.
Kulüp yöneticileri ve öğrenciler ise Boğaziçi Üniversitesi kulüplerinde çalışan 6 bini aşkın öğrencinin mağdur edilmesini adil bir durum ve maksimum 100 – 150 öğrenciye sağlanacak yurt kapasitesi için verimli bir çözüm olarak görmüyor.
Kulüp odalarının taşınması kararına karşı üniversitede 43 kulübün imzasıyla ortak bildiri yayınlandı. Bildirgede, üniversite öğrencilerinin sosyal, sportif ve kültürel faaliyetlere eşit biçimde erişme hakkına sahip olduğu, bu çalışmaların akademik ortama katkı sağladığı ve bu nedenle kulüplerin üniversitenin merkezinde yer alması gerektiği belirtildi.
Kararın öğrencilerin katılımı sağlanarak yeniden değerlendirilmesi için kulüpler adına da dilekçe verildi. 4 Ağustos tarihli dilekçeye verilen yanıtta kulüplerin transfere yaptığı itiraz kabul edilmedi. Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Dekanı Hasan Umat’a da yaşananları ve öğrencilerin itirazlarını sorduk ancak bir yanıt alamadık.
‘İKRAM YÖNETİMİ ÖĞRENCİLERE DANIŞMADI’
Söz hakkını kullanan kulüp yöneticileri ve öğrenciler yaşananlara tepki gösteriyor.
Oyun Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Bulut Güner sorularımızı yanıtlayarak, “Kulüpler şu anda yurt krizi bahane edilerek odalarından atılmaya çalışılıyor” dedi.
“Kayyum yönetim bu kararı alırken asla öğrencilerin görüşünü almamış ve biz ne kadar itiraz etsek de bizi dikkate almamıştır” sözlerini kullanan Güner, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bütün kulüplerin imzaladığı, Bosphorus etik kurallarının ihlal edildiğini beyan eden dilekçemize yarım yamalak yanıt verdiler. 1. Erkek Yurdunun altındaki odalarda 27 adet kulüp bulunmaktadır ve bu kulüplerin üye sayısı 6 bin civarındadır. Bunların arasında folklor, tiyatro, Türk müziği gibi alanlarda sanatsal faaliyetler yürüten kulüpler, masa oyunları, briç ve satranç gibi konuları işleyen hobi kulüpleri, sosyal konularla ilgilenen fikir kulüpleri bulunmaktadır. hizmetler ve edebiyat, hatta profesyonel kulüpler var. Okul yönetimi hepsini faaliyetleri için uygun olmayan bir alana taşımak istiyor.”
‘OKUL YÖNETİMİ YAKIN KULAK’
Öğrenciler önceki gün Öğrenci Dekanı Hasan Umut ile bir görüşme daha yaptılar ancak yine istedikleri sonucu alamadılar.
Güner görüşmeyle ilgili olarak, “Dün dekanla görüşme vardı ama hiç verimli geçtiği söylenemez. Aslında son 2-3 ayda dekanla çok görüşmemiz oldu ama hiçbiri olmadı. verimli geçti okul bizi bir toplantı odasında topluyor planlarını anlatıyor neden bu planlar yürümeyecek deyip kendi tekliflerimizi sunduğumuzda kulaklarını kaçırıyor önceki günkü gibiydi okula anlatmaya çalıştıklarımızı bir kez daha anlatmaya çalıştık ama öğrencilerin fikirlerine hiçbir şekilde önem vermeyen bir okul yönetimi vardı.Yine BÜMED binasında kulüplerin işlevsiz hale geleceğini söyledik, faaliyetlerimize uygun olmadığını ve kulüp eşyalarına taşıma ve saklama sırasında gerekli değerin verilmemesi durumunda bazı arkadaşlarımızın seyahatler sırasında ölebileceğini ve bir kez daha söylediğimiz her şeyin kulağından başkasından çıkacağını” dedi.
Okul yönetiminin barınma sorununa sunduğu tek çözümün kulüp odalarını yurda çevirerek 100 – 150 kişilik ek kontenjan oluşturmak ve halihazırda hizmet verecek olan yurtlardaki odalara daha fazla öğrenci yerleştirmek olduğunu belirten Güner, “Zaten kötü durumda olan öğrenciler yurtta daha çok zorlanacaklar. Ayrıca okul yönetimi bazı kulüp odalarına 12-15 öğrenciyi yerleştirmeyi planlıyor ki bu da Yüksek Öğrenim Özel Yurt Hizmetleri Yönetmeliği’ne açıkça aykırı. .Yani hukuka aykırıdır” ifadesini kullandı.
Güner’in söylediği Yükseköğretim Özel Barınma Hizmetleri Yönetmeliği’nin 27. maddesinin üçüncü fıkrasına göre yurt, pansiyon ve apartmanlardaki öğrenci odalarında en fazla altı öğrenci konaklayabilir.
Ancak üniversitenin 2023-2024 eğitim-öğretim yılı yurt fiyatları tablosuna bakıldığında 8, 9, 12 ve 15 kişilik odaların olduğu görülmektedir.
ÖĞRENCİLER HANGİ DEĞERLENDİRME TEKLİFLERİNİ SUNAR?
Öğrencilerin krize karşı sunduğu ve sorunu kökten çözecek birçok analiz önerisi olduğunu belirten Güner, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Okula ait Uçaksavar Lojmanının kriz döneminde öğrencilere hizmet etmesini önerdik ancak lojmanın yıkılıp yerine daha büyüğünün yapılacağı gerekçesiyle bu teklif reddedildi. 7.8 büyüklüğündeki depreme karşı dayanıklı olduğu söylenen Superdorm yurdunun güçlendirmesinin diğer yurtların inşaatı tamamlanıncaya kadar bir yıl ertelenmesini talep ettik, okulun güçlendirme projesi bütçesi yetmediği için bu önerimiz reddedildi. çıktı ve ertelenemezdi. Okuldan geçici konteyner yurtlar yapmasını ve kriz nedeniyle maruz kalan öğrencilerin yerleştirilmesini talep ettik, zamanında gelemeyeceklerini söyleyerek reddettiler. Son adımda yurttan öylece attıkları ve alternatif sunmadıkları öğrencilere en azından maddi destek vermelerini önerdik ama bunu bu aşamada devrediyorlar. Kısacası öğrenciler sokakta mı kaldı, öğrenciler 2 bin liralık depreme dayanıklı olmayan yurttan çıkıp 10 bin liralık depreme dayanıklı olmayan evlere mi gittiler, çıkmak zorunda mı kaldılar? maddi durumları yetersiz olduğu için eğitimleri yarıda kalmış; okul yönetiminin umurunda değil.”
KULÜPLER İÇİN ÖNERİLEN BİNA ”BUMED”
Kulüp odalarının taşınması planlanan yerin eski mezunlar derneği binası, eski BUMED binası olduğunu belirten Güner, “Bu bina Güney Meydanı’na uzak ve kulüp faaliyetleri için yeterli alana sahip değil. 27 kulübün paylaşabileceği maksimum 12 oda var ama bu odaların yapısı hiçbir zaman mevcut odalarımız kadar uygun değil” dedi.
”Okul yönetimi yeni odalarda kulüplerin ihtiyaç duyacağı şartlardan kurtulmak adına bize oda vermiyor. Oradaki 12 odayı aktivite alanı olarak kullanmamızı söylüyorlar. Yani hiçbir kulübün kendine ait bir odası olmayacak, kendi ihtiyaçlarımıza göre şekillendirebileceğimiz bir alan yok. Örneğin, fotoğrafçılık kulübünün karanlık bir odaya ihtiyacı var, mağaracılık kulübünün eşyalarını saklamak için nemli ve rutubetsiz bir ortama ihtiyacı var, radyonun podcast yayını için ses geçirmez bir odaya ihtiyacı var. Okul şu anda bunlardan herhangi birini sağlayacağına dair söz vermiyor. Ulaşımın okul yardımıyla kulüp oyuncuları tarafından yapılması gerektiğini belirtmesine rağmen, okul yönetimi ulaşımın kendileri tarafından yapılacağını ve kulüp üyelerinin sadece tavsiyede bulunabileceklerini belirtmiştir. Bu durum özellikle ekipmanları riskli ortamlarda kullanılacak olan doğa sporları kulüpleri için büyük sorun teşkil etmektedir. İnanıyorum ki dağcılık kulübünün, kulüp odalarının taşınmasından bu yana ilk gündemi; Ekipmanın saklama koşulları ve nakliyesi çok kritiktir; Kulüp oyuncularının seyahate çıktıklarında bu ekipmanların herhangi bir kaza sonucu kaybolması durumunda ölme tehlikesiyle karşı karşıya kalacaklarını anlatmasını dinliyorum. Ama öyle oluyor ki okul dinlemiyor. Okul, öğrencilerin evsiz kalmalarını veya dağlarda veya mağaralarda ölme tehlikesini umursamıyor; Ne de olsa bir öğrencinin hayatı, kayyum Naci İnci’ye taziye mailinden ibarettir.”
‘OKUL KÜLTÜRÜ ZARAR GÖRDÜ’
Güvenlik nedeniyle adını gizli tuttuğumuz bir kulüp öğrencisi, bu kulüplerin öğrenciler için ne ifade ettiğini şu şekilde özetledi:
“Boğaziçi Üniversitesi köklü bir kültüre sahip bir üniversitedir. Bu kültürle ilgili şeylerden biri de kulüplerdir. Robert Kolej’den bu yana temel bir kültüre ve çalışma yapısına sahip olan kulüpler, deneyim aktarımına dayalı bir bakış açısıyla faaliyetlerini sürdürmektedir. Yıllardır okulda kulüplerde çalışan bir birey, “Yıllarca üretmek ve ürettiğim insanlarla dostluk kurmak akademik hayatımın yanı sıra beni geliştiren bir unsur oldu. Kulüp çalışmalarım sayesinde yaşadığım üniversitenin kültürüne dahil oldum, kültürünü aktardım ve kültürüne katkıda bulundum.”
Gelişmelerin okul kültürünü zedeleyen bir noktada olduğunu belirten öğrenci, “Kulüpler, okulun öğrenciler tarafından aktif olarak işletilen ender kurumlarından biridir. Kulüp üyeleri gönüllü olarak bu kültürü yaşatmaya çalışırken, okul tarafından alınan kulüp odalarından öğrencilerin çıkarılması kararı kulüp kültürünü zedeleyecek bir noktadadır” dedi.
Kulüplerin yer alması amaçlanan BÜMED binasının tesisler açısından kulüp kültürüne zarar vereceğinin altını çizen öğrenci, “Şu anda kulüplerin kendilerine ait bir odası varken ve burada çalışmalarını sürdürürken, Yeni binada rezervasyon sistemi ile etkinlik düzenlememiz tavsiye edilir. Eşyalarımızı koyacağımız yer bodrum katıdır ve depolamaya uygun değildir. Tüm bu hamleler ve plansız yer değiştirme programı, uzun vadede kulübün kulüp kültürünü okuldan eritecek bir noktadadır.